Teckningstips – här kan du beställa

30 Oct

När vi började skriva oss till läsning upptäckte jag att tanken på att illustrera kunde hämma vissa barn från att skriva vad de egentligen ville. De som kände så var många gånger de som inte ritade eller målade på sin fritid heller. För dem är bildspråket lite främmande och de är osäkra på vad de klarar. ”Jag kan inte rita, så då ritar jag inte” och det innebär ju att de heller inte övar upp sin förmåga.

Det är många gånger de barn som inte med ögat kan skilja bildens innebörd från bildens form.

Jag inspirerades då av de teckningstips jag sett på TV och började införa det också i skolan. Jag tänkte att om barnen kunde få något att utgå ifrån så kanske deras eget bildskapande också skulle komma igång. Innan jag började bestämde jag mig för att bygga in de grundformer som de skulle komma att behöva när de senare jobbade med bokstavsformerna. Det hela gick till på så sätt att barnen fick en tom skrivbok utan ränder (typ ”ritbok”). De hade blyertspenna och sudd och vi kallade boken för teckningstips. Jag ritade på tavlan och barnen härmade i sin bok och byggde på så sätt upp en bildbank att välja ifrån. Det skulle inte vara så noggrant och det skulle inte färgläggas utan bara fungera som skelett när de skapade sina egna bilder. Vi började med att rita ett träd. ”Dra ett rakt streck uppifrån och ned” ”Dra ett streck till bredvid” ”Gör en krona på trädet”. Sedan gjorde vi fler figurer av ungefär samma grundform.

Jag har tillsammans med min syster satt ihop ett litet A5 häfte på 20 sidor med drygt 60 olika ideer till teckningstips och en lista över användbara begrepp. Häftet kostar 60 kronor inklusive porto och packning och beställs här:

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dER0RE1HWVpzNXlVcU5QS3N3OUdMc2c6MQ#gid=0

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s